metoda calatoria

10 mai 2017

Seminar Journey  Intensive cu Brandon Bays și Patricia Cihodaru 8-10 iunie 2018

ABC-ul Metodei ”Călătoria” de Brandon Bays

Din anul 2013 metoda ”Journey” (”Călătoria”), a cărei autoare este Brandon Bays, expertă în vindecarea minte-corp și autoare a bestseller-ului cu același nume, a început să fie predată în România.

Prezentăm în cele ce urmează un ABC al metodei pentru a facilita înțelegerea metodei ”Călătoria”, a statutului de practician Journey, a instrumentelor și seminariilor disponibile actualmente și a evoluției acestora în cei mai bine de 20 de ani de când metoda ”Journey” a fost creată.

Aici puteți citi despre:

Cine este Brandon Bays
Ce este Metoda ”Călătoria
Surse științifice ale metodei ”Călătoria
Seminariile ”Journey” – descriere
Indicații & contraindicații
Principalele componente ale terapiei
Forma de terapie
Ce condiții trebuie să îndeplinească clientul
Ce condiții trebuie să îndeplinească Practicianul
Formare și Calificare
Care sunt pașii în abordarea metodei ”Călătoria”?
Durata terapiei
Costuri
Beneficii
Efecte adverse și secundare
Cărți și publicații ”Journey”
Ce vei experimenta în procesul ”Călătoria”?
Istoricul metodei „Călătoria” în România

 
 
 
Cine este Brandon Bays

Brandon Bays este un speaker motivațional de origine americană și autoarea best-seller-ului ”Călătoria”. Ea s-a născut pe 21 august 1953 și a absolvit Facultatea de Filozofie și Religii Comparate. De la o vârstă fragedă a avut preocupări active pentru spiritualitate, frecventând pe tot parcursul tinereții ei mai mulți maeștri spirituali din India. A studiat kinesiologie, fitoterapie, nutriţionism, masaj terapeutic, body electronics (metodă de auto-vindecare ce presupune îmbinarea acupresurii cu administrarea de suplimente nutritive), Programare Neuro-Lingvistică și a fost timp de 7 ani asistenta personală a lui Anthony Robbins în programele pe care acesta le derula.

În cartea ”Călătoria” (tradusă și în limba română la Editura Adevăr Divin), Brandon povestește că lucra de mulți ani în domeniul terapiilor alternative și complementare (naturopatie, nutriție, iridologie, kinesiologie, vizualizare ghidată, programare neuro-lingvistică și psihoneuroimunologie) când a fost diagnosticată cu o tumoare uterină mare cât o minge de baschet. Ea a decis imediat să își ajute vindecarea de aceasta lucrând în plan emoțional. Aceasta pentru că singurul domeniu unde se simțea vulnerabilă erau durerile emoționale păstrate în corpul și sufletul ei din copilărie. Altminteri, ea ducea o viață exemplară:

”Întreaga mea viață am fost extrem de conștientă de sănătatea mea, iar în ultimii 12 ani îmi luasem toate precauțiile necesare pentru a nu mă îmbolnăvi. Mâncam numai alimente vii, vegetariene, beam numai apă pură, filtrată și făceam sărituri pe o mini-trambulină în fiecare zi. Locuiam într-o căsuță mică pe plaja din Malibu, în California, și respiram zilnic numai aer curat, încărcat de aerosoli. Dar cel mai important lucru, datorită activității direcționate către creșterea mea personală, nu mai trebuia să-mi focalizez în mod deliberat gândurile asupra afirmațiilor pozitive, întrucât mintea mea era orientată în mod natural către acestea. Aveam o căsnicie în care mă simțeam profund împlinită, îmi iubeam la nebunie copiii și, peste toate, îmi plăcea munca pe care o desfășuram și mă simțeam recunoscătoare pentru acest lucru. Călătoream în întreaga lume ținând seminarii și inspirându-i pe ceilalți oameni să își cultive și să își întrețină o stare de sănătate perfectă.”

Ea a decis să caute să își vindece tumoarea în mod natural și a început o explorare a cauzelor rădăcină ale bolii și a modalităților care ar fi putut ajuta la rezolvarea lor. Brandon a incorporat multe dintre tehnicile învățate de ea, descoperind că doar acestea nu determinau vindecarea tumorii. Doar când a explorat legăturile dintre vechile traume emoționale și închiderea emoțională ulterioară acestora, ea a ajuns la înțelegerile noi care îi erau necesare pentru a-i facilita vindecarea. Atunci a dezvoltat noi tehnici, pe care le-a combinat cu unele procedee din expertiza ei anterioară și și-a ajutat astfel vindecarea completă de tumoare în doar 6½ săptămâni.

În 1994 Brandon și-a sintetizat experiențele în metoda de auto-ajutor (self-help) numită ”Călătoria”. Toate acestea se întâmplau acum mai bine de 20 de ani. De atunci și până astăzi metoda s-a rafinat, dezvoltat și diversificat. Brandon și echipa ei concepând o serie de cursuri care se adresează diferitelor tipuri de probleme umane: ”No Ego Retreat” (”Retragerea Dincolo de Ego”), „Journey for kids” (”Călătoria pentru copii”), ”Journey for woman” (”Călătoria pentru femei”), ”Journey for man” (”Călătoria pentru bărbați”), „Stop the food fight” (”Oprește lupta cu mâncarea” – care se adresează substratului emoțional al problemelor alimentare), ”Visionary Leadership” (”Leadership vizionar”), ”Conscious Coaching” (”Coaching Conștient”), ”Eneagram Masterclass” (”Curs Superior de Eneagramă”) etc. ”Călătoria” este actualmente folosită de mii de oameni din peste 44 de țări și produce rezultate profunde.

Descrierea detaliată a seminariilor Journey disponibile în prezent în întreaga lume și în România o găsiți pe www.thejourney.com. Ele sunt susținute de Brandon Bays și de presenteri din echipa ei, aflați în întreaga lume, pe care îi găsești aici: http://www.thejourney.com/the-journey/presenters/.

În ultimii 20 de ani, metoda s-a rafinat constant și au fost concepute două rute de studiu și experiență a metodei:

  • un program de formare ca Practician Acreditat ”Călătoria” cu durata de maxim 2 ani. Actualmente, Programul de Formare ca Practician Acreditat Călătoria este disponibil în Europa, Australia, Africa, Asia și America;
  • un traseu de Transformare personală prin intermediul instrumentelor care compun metoda.

Rădăcinile românești ale lui Brandon Bays

În 2013, când a venit pentru prima dată în România, am avut ocazia să cunoaștem personal pe omul Brandon Bays: este o femeie matură, cu o vastă experiență de viață, puternică, foarte fermă, disciplinată cu ea însăși și cu ceilalți, cu o minte ascuțită, clară și focalizată. Seminariile le organizează cu o mare acuratețe și rigoare, pentru ca fiecare participant să beneficieze la maxim, prioritatea ei fiind transmiterea învățăturilor despre metodă în mod corect. Iubește enorm ceea ce face, este o ființă profund spirituală și se descrie ca fiind ”studenta vieții” – arătând prin aceasta că își păstrează deschiderea să învețe permanent de la Viață.

Toate acestea se combină cu delicatețe sufletească, conștiința propriilor emoții, profesionalism și eleganță în comunicare și o onestitate dezarmantă în descrierea propriilor povești de viață pe care le transformă în ”teaching stories” (povești cu care își sprijină predarea principiilor metodei).

Este o persoană care ”walks her talks” (adică trăiește clipă de clipă tot ceea ce predă în seminariile ei). Călătorește cea mai mare parte din an în diferite țări și în perioada în care susține seminariile solicită să primească un proces ”Călătoria” pe săptămână, pentru a fi sigură că transmiterea învățăturilor care îi sunt atât de dragi nu este afectată de eventuale probleme personale.

La prima ei vizită în România, Brandon a avut ocazia să verifice o informație dată de mama ei nu cu mult timp înainte ca ea să susțină primul seminar în țara noastră – și anume, că are rădăcini românești.

Mama ei, pe care o credea vieneză de origine, s-a născut și a crescut în România în primii ei cinci ani de viață.

În acest film Brandon povestește în detaliu regăsirea rădăcinilor ei românești în anul 2013: https://www.youtube.com/watch?v=GCArhh3Ulkk


 

În 2018 Brandon Bays revine în România
 

Ce este Metoda ”Călătoria”

Concepte cheie ale metodei

”Călătoria” este o metodă integrativă care combină aspecte ale tradițiilor din Occident și Orient într-o combinație inovatoare. Metoda ”Călătoria” se bazează pe convingerea că sistemul complex care este ființa umană este capabil de auto-vindecare la toate nivelurile sale – mental, emoțional, fizic, energetic și spiritual.

Evenimentele cu impact dureros neintegrat și emoțiile stocate în corp sunt descoperite și eliberate pentru a le împiedica să se dezvolte în probleme fizice sau psihologice – sau, respectiv, pentru a elimina baza emoțională a problemelor de sănătate deja existente.

În încercarea (cel mai adesea inconștientă) de a suprima amintirea trăirilor și experiențelor neplăcute, persoana se îndepărtează tot mai mult de sine, de propria experiență directă și de propria putere interioară. În ședințele de ”Călătoria” cauzele blocajelor și evitărilor sunt descoperite și eliberate, permițând astfel auto-reglarea și auto-vindecarea.

Experiența purei conștiințe joacă un rol central în introspecțiile ghidate ”Călătoria”, întrucât aceasta conferă clientului claritate și un profund insight personal, iar trăirile și experiențele anterior suprimate pot fi rezolvate și transformate – făcând simptomele și blocajele superflue.


 
 

Surse științifice ale metodei ”Călătoria”

Metoda ”Călătoria” are la bază o gamă largă de cercetări de ultimă oră în domeniul psihologiei, neurologiei, imunologiei, aplicații ale programării neurolingvistice în terapie, cât și procedee desprinse din educația spirituală oferită de maeștrii spirituali ai Indiei.

  1. Conceptul de “memorie celulară” promovat de Deepak Chopra, doctor specializat în medicină internă și endocrinologie și expert în fizică cuantică, constituie un prim punct de referință al metodei. Conform Dr. Chopra, celulele noastre sunt înzestrate cu un sistem de stocare a amintirilor, o memorie care determină în noi un anumit tipar, un anumit program de sănătate sau de boală.

Este deja stabilit știintific faptul că celulele din corpul nostru se regenerează la anumite intervale de timp, diferite în functie de tipul celulei (de ex.: unele celule ale stomacului și tubului digestiv în cateva zile – o săptămână, eritrocitele în 100-120 zile, trombocitele în 15-45 zile etc).

Intrebarea care apare firesc este: „De ce boala continuă să persiste în ciuda faptului că organismul nostru practic se reînnoiește constant ?” Răspunsul a venit de la Dr. Deepak Chopra care a formulat teoriei memoriei celulare, conform căreia amintirile dureroase, traumatizante, depozitate la nivelul celulelor sunt transmise generației viitoare de celule. Noile celule se vor naște cu tiparul emoțional stocat anterior în vechile celule. Cazurile pacienților care s-au vindecat de boli grave în ciuda faptului că medicina clasică nu le mai acordă nicio șansă și pe care le-a studiat Dr. Deepak Chopra, l-au condus la concluzia că aceștia își accesaseră într-un mod sau altul memoria celulară și emoțiile asociate acesteia.

Eliberarea emoțiilor, conștientizarea lor, deschiderea spre o perspectivă obiectivă asupra situației conflictuale, traumatizante prin care au trecut și înțelegerea lecției de viață care a stat în spatele ei, toate acestea au determinat ceea ce se numește „vindecare celulară”. De aceea, metoda Călătoria alocă un rol foarte important exprimării emoționale.

  1. O altă celebră autoare ale cărei cercetări Brandon Bays le cunoștea atunci când a conceput metoda ”The Journey” este Dr. Candace Pert (1946-2013), specialist în neuroștiințe și farmacolog, supranumită ”Mama Psihoneuroimunologiei” și autoare a lucrării „Molecules of emotions – Why you feel the way you feel” (”Molecule de emoții – De ce te simți așa cum te simți”).

Mesajul lui Pert este unul foarte puternic. Ea a fost nu doar om de știință ci și activist, răzbătând la vremea ei prin multe prejudecăți pentru a-și afirma cercetările în lumea științifică. Astfel, ea afirmă: ”Întrucât emoțiile guvernează fiecare sistem din corp, nu subestimați puterea lor de a trata și de a vindeca.”

”Cei mai mulți psihologi tratează mintea ca fiind desprinsă de corp, ca pe un fenomen cu legături foarte puține sau chiar fără legătură cu corpul fizic. Dimpotrivă, medicii tratează corpul fără legătură cu mintea sau emoțiile. Dar corpul și mintea nu sunt separate, iar noi nu putem trata pe unul fără celălalt.” (Sursa: http://candacepert.com/)

Dr. Candace Pert demonstrează prin cercetările ei că peptidele sunt baza biochimică a emoţiei în corp. Ele rezidă nu doar în creier, ci în întregul corp. Receptorii celulelor sunt interfaţa dintre emoţii şi ţesuturi. Receptorii care plutesc pe suprafaţa membranei sunt creierul celulei. Un neuron poate avea mii de receptori. Un receptor este o singură moleculă formată din lanţuri de aminoacizi.

Receptorul vibrează şi îşi schimbă forma, aşteptând să preia mesaje care se difuzează prin fluidele ce înconjură celulele. O legătură (ligand, engl.) este cheia chimică care se potriveşte în receptor, într-un proces numit unire (“binding”). Cam 95% dintre aceste legături sunt peptide, lanţuri mai mici de aminoacizi. Exemple de peptide: insulina şi hormonii, neurotransmiţătorii (ex. serotonina, fabricată în creier pentru a purta informaţia prin sinapsele dintre neuroni), steroizii – testosteron, progesteron şi estrogen.

Schimbul chimic de molecule informaţionale constituie un al doilea sistem nervos, şi cel mai vechi. El permite diferitelor sisteme (endocrin, neurologic şi imunitar) să comunice unul cu celălalt.

Utilizând neuropeptidele, sistemul minte-corp exprimă sau reprimă emoţii şi comportamente, întrucât schimbările de la nivel de receptor constituie baza moleculară a memoriei. Amintirile sunt stocate în corp, ca şi în creier, mai ales în receptorii dintre nervi şi corpurile celulelor numite ganglioni.

Pert deduce astfel că procesele memoriei sunt conduse de emoţii, iar emoţiile sunt legături de peptide.

Relaţia dintre neuropetide şi locurile unde se află receptorii lor specifici a fost descrisă ca fiind cea dintre o “cheie şi lacătul ei”. Neuropeptidele plutesc prin tot corpul şi sunt atrase doar de receptorii specifici pentru ele. Aceasta stabileşte un sistem informaţional în care neuropeptidele “vorbesc” şi receptorii “ascultă”.

Pert consideră că acest sistem de comunicare este fundamental pentru biochimia emoţiei. Ea vorbeşte despre “rolul cheie pe care emoţiile, exprimate în trup prin molecule de neuropeptide, îl joacă în influenţarea corpului”. Astfel emoţiile pot constitui cheia înţelegerii unei boli.

Pert consideră că există un singur tip de peptide pentru fiecare emoţie, de ex. endorfinele constituie mecanismul pentru sentimentele de fericire şi apartenenţă.

Peptidele sunt, deci, substanţe informaţionale care permit creierului să comunice cu corpul pentru a păstra homeostazia. Capacitatea peptidelor de a se lega de diferiţi receptori din fiecare celulă determină sănătatea acelei celule.

„Acelaşi principiu funcţionează în reţeaua psihosomatică, aceasta fiind ca o corabie ce pluteşte pe mare ca urmare a unei serii de bucle de feedback. Celulele îşi semnalează constant una alteia prin eliberarea de neuropeptide, care se leagă de receptori. Celulele semnalizate, la fel ca şi timonierul, răspund, făcând modificări fiziologice.

Aceste modificări trimit apoi informaţii celulelor secretoare de neuropeptide, spunându-le cât de mult dintr-un anumit tip de neuropeptide să producă. În acest fel corpul funcţionează printr-o serie de bucle rapide de feedback.

Un sistem e sănătos când aceste bucle de feedback sunt rapide şi nu întâmpină obstacole.

Mintea controlează corpul. Când spunem „mintea” ne referim şi la emoţii, întrucât ele sunt expresii ale minţii. Oricine a avut experienţa de a simţi jenă şi a roşi în acelaşi timp. Sau atunci când simţim o teamă intensă, inima începe să bată, stomacul de strânge etc. Ca urmare, “mintea devine corp”, spune Pert.

Cercetările dr. Pert nu dezvăluie doar baza ştiinţifică a modului în care emoţiile sunt create şi distribuite în întregul corp, ci oferă şi căi prin care bagajul emoţional din trecut poate fi eliminat din reţeaua corp/minte. Emoţiile care au fost suprimate nu dispar pur şi simplu în eter, ci se adună în corp. Când furia, frica, sau durerea sunt păstrate în corp ele împiedică abilitatea organelor afectate de a-şi face munca în mod eficient.

Ştiinţa ştie deja că, în condiţii traumatizante, locurile de pe celulele unde există receptori pentru anumite peptide sunt distruse sau blocate.

Drept urmare, arată Candace Pert: “Cred că toate emoţiile sunt sănătoase, pentru că ele unesc corpul cu mintea. Furia, frica, tristeţea, aşa numitele emoţii negative sunt la fel de sănătoase ca şi pacea, curajul şi bucuria. (…) A reprima aceste emoţii şi a nu le lăsa să curgă liber înseamnă să produci o dezintegrare în sistem, să îl faci să acţioneze conflictual, în loc să se comporte ca un întreg unificat. Stresul creat de această atitudine (…) slăbeşte corpul, facilitând instalarea bolilor. Toate emoţiile trăite onest sunt emoţii pozitive.

Cercetările mele au arătat că atunci când emoţiile sunt exprimate – ceea ce înseamnă că substanţele biochimice care constituie substratul emoţiilor curg liber – toate sistemele corpului sunt unite şi funcţionează ca un întreg.”

Când emoţiile sunt reprimate, negate, căile noastre neuronale sunt blocate, stopând fluxul de substanţe chimice vitale care guvernează atât biologia, cât şi comportamentul nostru.”

Aici puteți viziona un video despre Candace Pert: https://www.youtube.com/watch?v=788vIifoG8M&feature=youtu.be.

Toate aceste descoperiri ale lui Candace Pert au condus-o pe Brandon Bays la conceperea episodului ”Focului de tabără”, parte a metodei ”Călătoria”, un cadru simbolic, desfășurat în plan imaginar, pentru a facilita exprimarea în deplină siguranță a oricărui tip de emoții pe care până atunci persoana le-a reprimat. Parcurgerea etapelor Focului de tabără favorizează clarificarea și exprimarea verbală a trăirilor persoanei, antrenarea empatiei, comunicarea non-violentă, de la suflet la suflet, o logică mai clară, liberă de interferențe emoționale negative, precum și procesele de iertare și de ”closure”.

  1. O altă sursă a metodei constă în experiențele spirituale ale lui Brandon Bays, trăite alături de marii maeștri spirituali ai Indiei (de exemplu, H.W.L. Poonja, despre a cărui viață puteți citi în cartea ”Doar rămâi tăcut”, tradusă și în limba română la Editura Herald). În best-seller-ul prin care a făcut cunoscută metoda în întreaga lume, ea mărturisește că a învățat un nou mod de gestionare a emoțiilor negative de la o maestră spirituală din India.

În Occident, când oamenii au o trăire negativă o evită, caută să o uite, să-și distragă atenția de la ea, fie vorbind cu cineva, fie uitându-se la TV, fie citind, fie bând, fumând sau mâncând etc. Dar Brandon propune acceptarea conștientă a emoției în cadrul sigur creat de relația practician-client. Într-o perioadă relativ scurtă, ce variază de la persoană la persoană (de la câteva zeci de secunde până la câteva minute), trăirea va dispare complet și va lăsa loc unui alt strat emoțional sau deschiderii în Sursă.


Experimentează și tu Metoda Călătoria
 

Seminariile ”Journey” – descriere

Seminarul de bază care permite accesul la toate celelalte cursuri marca Journey este ”Journey Intensive” (”Călătoria Intensiv”), în care, pe parcursul a trei zile pline, de vineri dimineața până duminică seara, participanții învață să își abordeze cu blândețe emoțiile și să lucreze cu ele folosind cele două procese principale care poartă numele de ”Călătoria Emoțională” și ”Călătoria fizică”, precum și un întreg set de alte instrumente, ce pot fi utilizate de asemenea în oricare dintre cele două procese ”Călătoria”.

Atât ”Călătoria emoțională”, cât și ”Călătoria fizică” lucrează în plan emoțional, ceea ce diferă fiind doar modalitatea de acces la emoțiile reprimate. În ”Călătoria emoțională” se începe cu un exercițiu de conștientizare a trăirilor proprii, în timp ce ”Călătoria fizică” constă într-un proces de vizualizare a unei călătorii în interiorul corpului cu un vehicul ghidat de inteligența naturală a corpului – cea care ne face inima sa bată, respirația să se producă automat, organele să funcționeze etc. fără ca noi să trebuiască să acordăm atenție acestor procese.

Ambele procese conțin așa numitul episod al ”Focului de tabără”, conceput cu scopul de a permite persoanei să exprime emoțiile dureroase care au rămas nerostite de-a lungul timpului, din diferite motive. El presupune un dialog imaginar cu persoana/persoanele care ne-au provocat trăiri negative pentru a ne elibera de emoții neplăcute – frică, furie, tristețe, devalorizare, dezamăgire, rușine, umilire etc. După ce am exprimat viziunea și trăirile noastre sufletești, suntem mult mai deschiși și dispuși să aflăm și ce a fost în sufletul celui/celei care ne-a rănit, ce emoții negative a avut și el/ea, care l-au determinat să ne rănească. Aceasta ne permite să ajungem în cele din urmă la un dialog de la suflet la suflet și facilitează iertarea reciprocă.

În plus, accesând și durerea celuilalt, nu mai luăm lucrurile atât de personal și realizăm cât de mult din comportamentul celuilalt vorbește despre el însuși, nu despre noi. Aceasta ne ajută și să nu mai proiectăm durerea noastră emoțională asupra celor din jur, să nu îi mai învinovățim de trăirile noastre neplăcute, ci să ne asumăm responsabilitatea 100% pentru emoțiile negative cu care ne confruntăm la un moment dat și să lucrăm conștient asupra lor.

Dacă dorește să continue studiul metodei, după acest seminar absolventul poate opta:

  • pentru ruta de Transformare personală care include Seminariile ”Abundența Conștientă”, ”Vindecare prin Comunicare Conștientă” și Retragerea ”No Ego” sau
  • pentru Programul de Formare ca Practician Acreditat al metodei ”Journey” (pe care îl prezentăm în detaliu mai jos).


  Vino și tu la Journey Intensive
 

Indicații

”Călătoria” se aplică la modul global în sectoarele medical, psihologic și în cel de consiliere; în cadrul auto-ajutorării, precum și în cel profesional. Indicațiile clasice sunt depresia, obsesiile, dependențele, fobiile, închiderile emoționale, precum și în perturbări ale comportamentului social (probleme de contact social), atacuri de panică, frici inexplicabile, sindromul burn out etc., dureri cronice sau recurente, boli fizice cauzate sau facilitate de stres emoțional, probleme de fertilitate, tulburări sexuale, blocaje ale creativității sau blocaje familiale, profesionale, căutarea sensului vieții etc.
 
Contraindicații

În cazul psihozelor sau altor condiții psihiatrice similare se recomandă doar tratamentul în contexte profesionale (aplicarea metodei de către un psihiatru care cunoaște ”Călătoria”) și/sau lucrul în echipă (colaborarea practicianului ”Călătoria” cu un medic psihiatru, ambii cunoscând metoda ”Călătoria”).


 
 

Principalele componente ale terapiei

Metoda ”Călătoria” constă într-o introspecție ghidată ce are loc într-o stare profundă de relaxare. Clientul își menține deplina conștiență, dar poate accesa și subconștientul. În timpul procesului amintirile și/sau trăirile suprimate, negate sau disociate sunt descoperite, exprimate și acceptate. Metoda vizează să se ajungă la înțelegerea, acceptarea & resemnificarea situațiilor de viață și la iertarea la un nivel profund. Drept urmare, are loc o eliberare internă, iar clientul experimentează fenomenul de closure.

Totuși, scopul nu este să acceptăm comportamentele nesănătoase sau abuzive sau să ne complacem în ele, prelungind astfel circumstanțele dureroase, ci să iertăm pe ceilalți și pe noi înșine, decizând în același timp ce acțiuni concrete sunt necesare pentru a preveni astfel de evenimente dureroase în viitor. O astfel de iertare emoțională completă ne permite să ne eliberăm de emoțiile împovărătoare care sunt legate încă de experiențele dificile din trecut.

Alături de procesul care facilitează exprimarea emoțiilor anterior reprimate și iertarea profundă, ceea ce este unic la procesul ”Călătoria” este faptul că oferă un spațiu conștient în care sunt depășite granițele dintre starea normală de veghe și conștiința lui ”eu”. Ca atare, se creează o percepție în care mintea gânditoare pare a se opri. Această experiență este adesea descrisă de cei care parcurg procesul ”Călătoriei” ca Unitate, Esență, Sinele superior, flux, potențial infinit, supraconștient, supramental sau Sursa.

În această stare ne simțim acasă, în siguranță, protejați și profund conectați la momentul prezent. Aceasta permite sentimentelor legate de experințele negative să se transforme și să apară perspective noi, sănătoase. Clientul iese din proces cu soluții orientate pe resurse și pe viitor, pe care chiar el/ea le-a elaborat. Aceasta oferă cea mai bună bază pentru implementarea optimă a acestor soluții.

Brian Tracy spune despre această putere infinită din interiorul nostru – pe care el o numește ”minte supraconștientă”:

”Aveţi la dispoziţie, chiar acum, o putere asemenea unui supercomputer care vă permite să rezolvaţi orice problemă, să depăşiţi orice obstacol şi să îndepliniţi orice scop pe care vi l-aţi stabilit. Această putere a fost numită în multe feluri de diferiţi oameni în locuri diferite. Ea este principiul fundamnetal al religiilor, filosofiilor şi învăţăturilor metafizice. Ea se regăseşte şi în psihologie şi este piatra unghiulară a succesului şi realizării de Sine. În termeni simpli, a fost numită „subconştient”, deşi această este o neînţelegere, deoarece adevărata minte subconştientă este doar o bancă de date memorate care reacţionează automat pe baza experienţei anterioare.

A mai fost numită şi subconştient colectiv. Marele psihanalist austriac Carl Gustav Jung, l-a numit însă „minte supraconştientă”. El a simţit că înţelepciunea şi cunoaşterea colectivă a tuturor erelor e conţinută în această minte superconştientă şi e disponibilă oricui.
Ralph Waldo Emerson o numește “oversoul” şi spune: “Trăim într-un belşug de inteligenţă imensă despre care realizăm, atunci când ne aflăm în prezenţa ei, că este cu mult mai mult decât mintea noastră umană.”

Emerson, marele transcendentalist american, percepea că toată puterea şi toate posibilităţile unei persoane provin din utilizarea acestei ”minţi” în mod regulat.

Napoleon Hill, probabil cel mai mare cercetător al fenomenului succesului din secolul 20 a numit această putere “inteligenţa infinită.” După ce a petrecut mai mult de 20 de ani intervievând 500 dintre oamenii cei mai de succes ai momentului a concluzionat că, fără excepţie, succesul lor se datora în primul rând capacităţii lor de a se cufunda conştient în această formă de inteligenţă înfinită.

Oricum alegem să o numim, această putere este la dispoziţia oricui chiar acum. Eu o numesc minte supraconştientă, mintea care se află deasupra şi în afara tuturor minţilor în inteligenţelor.
Mintea supraconştientă este sursa tuturor exemplelor de creativitate pură. Ea a fost accesată de toţi marii inventatori, scriitori, artişti şi compozitori până în prezent. Fiecare mare capodoperă este infuzată de această energie supraconştientă.” (Sursa: http://www.law-of-attraction-info.com/Superconscious-Mind.html)

La rândul său, dr. Deepak Chopra și-a adus și el contribuția la înțelegerea acestui potențial infinit din noi și a modului în care el intervine în procesele de vindecare așa-zis ”miraculoase”.

În timpul studiului său longitudinal asupra supraviețuitorilor bolilor grave, Deepak a constatat că trăsătura lor comună era că ei erau capabili să intre în contact cu ”inteligența infinită” – înțelepciunea de dincolo de mințile noastre.
Deepak spune: “La nivel fundamental, mințile și corpurile noastre sunt spirit pur. De fapt, fiecare dintre noi este o creație în spirit. Deci, la baza oricărei creații există deja un câmp de perfecțiune la toate nivelurile. Suntem deja perfect sănătoși, perfect fericiți, având succes perfect.
Singura problemă este că noi am uitat aceasta, așa că trăim vieți pline de lupte și lipsite de împlinire. Medicina minte/corp se focalizează pe a restaura amintirea spiritului în viețile noastre. Când corpurile noastre se trezesc față de spirit, noi readucem la viață mecanismul nostru interior de vindecare și ne activăm farmacia interioară pentru a ne crea și a ne menține o stare de sănătate perfectă.” (Sursa: http://www.thejourney.com/the-journey/scientific-proof/)

Metoda “Călătoria” permite accesul direct la această putere interioară, la acest potențial infinit, pe care Brandon îl numește Sursa. Aceasta o diferențiază de alte modalități de intervenție în plan emoțional și o transformă într-o experiență de neuitat.


 
 

Forma de terapie

”The Journey” este o metodă imaginativă și revelatorie, care combină un fond umanist (terapia experiențială, travaliul de iertare, tehnica Scaunului gol, elemente de psihosomatică și psihoneuroimunologie ș.a.) cu abordarea sistemică, elemente din terapia traumei și, mai ales, experiența Existenței care provine din tradițiile Orientale. Ca urmare a acestei integrări bine realizate este remarcabil faptul că experiența Existenței nu rămâne una izolată în ”tărâmul spiritual”. Ea este direct legată de – și, ca atare, poate fi direct aplicată în – viața cotidiană a clientului.


 
 

Ce condiții trebuie să îndeplinească clientul

În general, clientul trebuie să aibă disponibilitatea de a-și investiga profund comportamentele, atitudinile și credințele, să fie dispus să se relaxeze și să simtă emoțiile declanșate în mod natural.


 
 
 

Ce condiții trebuie să îndeplinească Practicianul

Pentru a fi acceptat în Programul de formare ca Practician Acreditat The Journey nu sunt necesare cunoștințe prealabile sau alte modalități. Pentru a deveni acreditat, după terminarea programului de formare propriu-zis, viitorul practician trebuie să depună 49 de studii de caz în care arată cum a aplicat metoda. Ulterior primirii diplomei de practician acreditat, pentru a-și păstra statutul de Practician recomandat de The Journey, este necesară o participare ca ajutor la un seminar ”Journey Intensive” o dată pe an, precum și la un curs Journey avansat la fiecare 3 ani.

Practicienii acreditați în România până în aprilie 2017 îi găsiți aici: http://metodacalatoria.ro/practicieni-acreditati/

Practicienii din alte țări pot fi găsiți aici: http://www.thejourney.com/practitioners/.


 
 

Formare și Calificare

Există un complex și riguros Program de formare ca practician acreditat al acestei metode, care oferă o bogăție de informații și instrumente. Programul de Formare ca Practician Acreditat ”Călătoria” conține cinci module care trebuie finalizate în decursul a doi ani de acreditare.

Formarea completă costă în prezent aprox 10.000€, sumă care nu include masa sau cazarea, dar care poate fi achitată conform unui plan de plată în rate. De asemenea, există oferte de pachete de seminarii în cadrul seminarului ”Journey Intensive” în care se primesc discounturi de până la 40%, în condiții bine definite – caz în are costul întregului program ajunge la aproximativ 6000€. Programul este disponibil în Europa, America, Australia, Africa de Sud și Asia.

În afară de ultima săptămână de instruire, toate seminariile sunt accesibile oricui. Totuși, pentru a fi acceptat în săptămâna de instruire, trebuie să fi parcurs toate modulele anterioare, să completați o aplicație detaliată și să fiți acceptat la cursuri.
 

Programul de Formare ca Practician constă în următoarele cursuri:

– ”The Journey Intensive”: un seminar de 3 zile în care învățați elementele de bază ale metodei, experimentați și aplicați procesele Călătoria cele mai recente. În a treia zi, participanții învață să aplice și multe alte tehnici utile care duc la o aprofundare a proceselor Călătoria.

Vino la Journey Intensive cu Brandon Bays si Patricia Cihodaru în iunie 2018

– Retragerea ”Abundența Conștientă”: o retragere de 2 ½ zile cu exerciții și procese concepute pentru a descoperi și a elimina blocajele, tiparele limitatoare și sistemele de credințe negative care împiedică persoana să accepte prosperitatea în viața sa, fie că este vorba de prosperitate în domeniul sănătății, al relațiilor, al abundenței materiale și financiare, al succesului profesional, asumarea riscurilor, punerea în valoare a propriilor talente etc. Astfel, participanții învață cum să își manifeste la maxim potențialul și idealurile de viață și să își modeleze viața în mod creativ.

– ”Vindecare prin Comunicare Conștientă”: un seminar de un weekend în care se combină unele tehnici de Programare Neuro-Lingvistică (NLP), cu abordări unice, înțelegeri și introspecții Journey, care facilitează eliberarea de credințe și promisiuni negative, tehnici de control al durerii, subtilități ale actului de comunicare pentru a-l orienta într-o direcție vindecătoare, vindecarea fobiilor și a închiderii emoționale etc. Este un seminar extrem de valoros prin mini-procedeele pe care le conține și prin faptul că ne învață efectiv să utilizăm toate tipurile de comunicare în mod conștient și vindecător, totul fiind supus, încă de la bun început unei intenții exclusiv pozitive, de vindecare și ajutorare a semenilor;

– Retragerea ”Eliberarea de Ego”: O retragere de 8 zile bazată pe modelul fixației egoului din Eneagramă. Participanții parcurg un proces profund de auto-reflecție și auto-conștientizare prin care își conștientizează și își rezolvă structurile nesănătoase de gândire, simțire și comportament, facilitându-se astfel o dezvoltare sănătoasă și liberă a personalității. Brandon o numește ”Cea mai puternică din toată curricula Journey”. Se lucrează, deci, cu instrumentele ”Călătoria” asupra emoțiilor-rădăcină trăite la începutul vieții și care au determinat structurarea unuia dintre cele nouă tipuri de ego despre care vorbește modelul Eneagramei. Starea de libertate adusă de acest mod de a lucra este greu de transpus în cuvinte!

– ”Săptămâna care îți transformă viața” sau ”Săptămâna Practicienilor” (”Life Transformation Week”): O retragere de 8 zile care oferă cele mai actuale și intensive procese pentru aplicarea profesionistă a proceselor de tip ”Călătoria”. Lucrul cu clienții se practică sub supervizare și în inter-vizare. Procesele ”Călătoria” din timpul acestei săptămâni oferă auto-conștientizare, examinare intensivă a progresului și dezvoltării proprii și procesări focalizate pe client. De asemenea, se oferă în detaliu elemente de particularitate ale lucrului cu fiecare categorie de probleme specifice clienților care apelează la sesiuni de ”Călătoria” (lucrul cu copii, vârstnici, persoane cu boli fizice sau tulburări emoționale, persoane care au trecut prin avorturi sau alte evenimente traumatice, persoane cu tulburări de dinamică sexuală, persoane care suferă în urma unor separări și/sau dolii neconsumate etc., diferite tipuri de dependențe, persoane aflate în alte situații dificile de viață care le solicită emoțional intens).

Alte cerințe pentru formarea ca practician Journey

Există, de asemenea, câteva cerințe practice pentru a deveni practician al acestei metode.

  1. Trebuie să participi cel puțin o dată la un seminar ”Journey Intensive”, după ce l-ai absolvit, în calitate de ”trainer” – adică nu mai plătești seminarul, ci ajuți la organizarea seminarului.

Cine sunt trainerii ”Călătoria”: De obicei, prin trainer înțelegem persoane care au dreptul de a preda o metodă, orientare etc. Dar nu este cazul aici. La seminariile ”Journey”, ”trainer” este doar un nume dat de Brandon acestui rol de ajutor, fără a presupune că trainerii pot preda sau instrui pe alții în această metodă. Termenul de ”trainer” ar putea fi echivalat cu cel de ”asistent”.

  1. Trebuie să practici instrumentele învățate și să completezi 49 de studii de caz în care ai aplicat diferitele versiuni ale metodei ”Călătoria” cu persoane apropiate ție sau care au nevoie de ajutor, fără a solicita să fii plătit, întrucât încă ești în procesul de învățare și trebuie să îți poți da voie să faci greșeli din care să înveți.


 
 

Care sunt pașii în abordarea metodei ”Călătoria”?

  1. Recomandăm ca primul pas în cunoașterea metodei ”Călătoria” să fie citirea cărții ”Călătoria” de Brandon Bays (care se poate comanda pe site-ul Editurii Adevăr Divin, www.divin.ro) pentru a vedea dacă acest tip de lucru cu sine ți se potrivește și dacă simți chemarea interioară să mergi mai departe în această direcție.
  2. Un pas mai departe constă în a căuta pe site-ul www.metodacalatoria.ro (sau să te abonezi la newsleterul nostru și să afli) dacă în orașul tău/zona ta se susțin prezentări introductive organizate de practicienii acreditați ai ”Călătoriei”. În aceste prezentări, practicienii instruiți de Brandon îți vor răspunde la întrebări și vor povesti experiența lor legată de acest procedeu.
  3. Poți apela la sesiuni one-to-one cu practicieni acreditați ai metodei, pornind de la obiectivele tale.
  4. Dacă vei simți nevoia de a continua studiul metodei, te așteptăm la Seminariile ”Journey Intensive” și la cele avansate organizate în România sau în alte țări, unde poți experimenta direct diferite versiuni ale procesului ”Călătoria”, concepute pentru diferite situații de viață – tulburări alimentare, depresie, probleme de identitate feminină sau masculină, lucrul cu copiii etc.
  5. Ulterior, poți parcurge întregul Program de Formare ca Practician Acreditat, oferind și altora beneficiile metodei ”Călătoria”, inclusiv ca și profesionist.

Alte opțiuni ar fi să te alături comunității online The Journey accesând programe gen www.journeycominghome.com sau Brandon Bays TV (lista video-urilor disponibile gratuit este aici: https://www.youtube.com/playlist?list=PL9C92384BA2E25D44).


 
 

Durata terapiei

”The Journey” poate fi aplicată ca metodă auto-administrată (self-help) în cadru privat sau cu ajutorul unui practician profesionist acreditat ”Călătoria”.

În general, ”The Journey” poate fi folosită oricând și dacă este nevoie. Ulterior, experiența Existenței se va aprofunda, procesând ceea ce nu este integrat și permițând emoțiilor să fie experimentate într-un mod sănătos. Pentru mulți oameni The Journey a devenit parte din stilul lor de viață, transformându-se într-un mod de a fi și o cale de adevărată raportare la sine și auto-ghidare sub forma unei terapii.

Atunci când este facilitată de un Practician Journey, o singură ședință este de mare folos. Totuși, în funcție de obiectivele pe care le stabiliți împreună cu practicianul, vi se poate recomanda să faceți mai multe ședințe. Durata fiecărei sesiuni poate varia foarte mult, între 1- 3 ore, în funcție de complexitatea subiectului abordat.


 
 

Costuri

Costurile variază de la practician la practician și în general trebuie plătite în cadru privat. Fiecare practician este responsabil de conduita proprie. Până când practicianul nu primește acreditarea de la echipa lui Brandon Bays nu are voie să solicite bani pentru ședințele de ”Călătoria”.


 
 

Beneficii

Un beneficiu particular al metodei ”The Journey” este eficiența sa rapidă și durabilă. De obicei, doar câteva ședințe sunt necesare pentru a avea acces la cauza rădăcină a unei probleme și a o rezolva. Experiența Existenței, care este vindecătoare prin ea însăși, este o altă trăsătură specifică. Combinând tehnici testate cu înțelegerea cognitivă și procesarea emoțională, se facilitează o vindecare completă și o ușurare profundă la toate nivelurile.


 
 

Efecte adverse și secundare

Dacă poate fi privită ca un dezavantaj, o limitare ar consta în faptul că metoda poate ajunge doar atât de departe cât dorește clientul să se implice în ea. Clienții trebuie să decidă dacă doresc și sunt dispuși să se schimbe. Ocazional, ei pot prefera vechile obiceiuri de a vedea, a simți și a fi, caz în care metoda tinde să nu aibă nici un efect.


 
 

Cărți și publicații ”Journey”

Bestseller-ul ”The Journey” (”Călătoria”), prima carte pe care Brandon a scris-o, a fost urmată de următoarele lucrări:

  • ”Journey for kids” (”Călătoria pentru copii”)
  • ”Freedom is” (”Libertatea este”) (aceste prime trei titluri fiind deja traduse și în limba română la Editura Adevăr Divin),
  • ”Freedom – the new currency” (”Libertatea – noua valută”)
  • Cea mai nouă lucrare, scrisă de Kevin Billett împreună cu Brandon Bays, ”The Light in the Heart of Darkness – The Ultimate Secret to Freedom from Depression” (”Lumina din inima întunericului – Secretul ultim al eliberării de depresie”).

Pe lângă acestea, există o gamă largă de CD-uri și DVD-uri cu prezentări, exerciții și meditații ghidate (momentan disponibile doar în limba engleză) care se pot procura de la evenimentele Journey sau direct aici: http://www.thejourney.com/products/, astfel:

  • Journey Process
  • Freedom Is processes
  • Guided meditations
  • Journey kids audiobook
  • Power of Vows
  • War Zone of Mind
  • Journey audiobook
  • Healing with Conscious Communication Process


 
 

Ce vei experimenta în procesul ”Călătoria”?
Procesul ”Călătoria” este o introspecție ghidată prin care îți conștientizezi emoțiile dureroase reprimate, descoperi cauzele-rădăcină ale afecțiunilor sau problemelor din viață pe care vrei să le rezolvi și apoi lucrezi asupra lor prin procedee specifice – unele similare celor din anumite forme de psihoterapie (exprimarea emoțiilor, proces de iertare, asimilarea de resurse psihologice etc.) – până simți că rezolvarea este completă. ”Călătoria” îți permite să pătrunzi în interiorul tău, fiind ghidat de inteligența naturală a corpului tău, cea care îți face inima să bată, respirația să se producă și toate sistemele corpului să funcționeze armonios.

După ce accesezi amintirea care constituie cheia problemei tale, vei exprima emoțiile asociate acestei amintiri și îți vei deschide apoi sufletul într-un eliberator proces de iertare. Eliberarea de impactul emoțional al respectivei amintiri facilitează apoi vindecarea la nivel celular. (despre vindecarea la nivel celular citește aici: http://thejourney-romania.com/Articole/Detalii/Cum_Functioneaza_CALATORIA).


  Experimentează și tu
 

Istoricul metodei „Călătoria” în România

Metoda ”Călătoria” a fost adusă în România de dr. Cristina Răduță și psihologul Patricia Cihodaru care au absolvit Programul de Formare ca Practician Journey în anul 2012.

În anul 2013 Brandon Bays a venit pentru prima dată în România și a susținut seminarul de bază în cunoașterea și experimentarea metodei ”Călătoria”, numit ”Journey Intensive”.

De atunci și până în prezent în România s-au derulat următoarele seminarii marca Journey:

În 2013 au avut loc 2 seminarii “Journey Intensive” susținute de Brandon Bays în 31 mai-2 iunie 2013 şi 4-6 octombrie 2013.
JI IUNIE 2013_2

JI_OCT 2013_BRANDON 3

JI_OCT 2013_BB cu Patri si Cris_

 
În 2014:

    • ”Journey Intensive” susținut de Brandon Bays în lunile mai și octombrie 2014;

 

    • ” Vindecare prin comunicare conștientă” susținut de Kevin Billett în luna iunie 2014;

HCC2014
 

  • ”Manifestarea Abundenței” susținut de Kevin Billett în luna noiembrie 2014.

 

În 2015:

    • Două seminarii ”Journey Intensive” susținut de Brandon Bays, în lunile mai și octombrie 2015;

JI_2015 MAI_BB SI NOI TOTI CU IE

JI_IUNIE 2015_SINAIA
JIiunie2015-Sinaia
JI_OCT 2015
 

    • ”Vindecare prin comunicare conștientă” susținut de Kevin Billett, în luna iunie 2015;

HCC KEVIN_IUNIE 2015_1

 

    • Seminarul ”Out of the blue – Eliberarea de cauzele reale ale depresiei” susținut de Kevin Billett, în luna octombrie 2015;

OOTB_30 OCT_2015_1
 

    • Retragerea ”Manifestarea Abundenței” susținută de Kevin Billett, în luna noiembrie 2015.

MA2015Kevin

În 2016:

    • Seminarul ”Journey pentru femei”, susținut de Bettina Hallifax în luna aprilie 2016;

 

    • Seminarul ”Journey Intensive”, susținut de Brandon Bays în luna iunie 2016;

JI-iunie-2016
 

    • ”Pelerinajul Mystic Romania” condus de Brandon Bays în luna iunie 2016;

Mistyc Romania -2016
 

    • Seminarul ”Vindecare prin Comunicare Conștientă”, susținut de Debra Billett în luna iulie 2016;

HCC 2016 DEBRA_1
 

    • Seminarul”Journey Intensive”, susținut de Patricia Cihodaru în luna octombrie 2016;

 

    • Retragerea ”Manifestarea Abundenței”, susținută de Debra Billett în luna noiembrie 2016.

MA2016-Debra

În 2017:

    • Seminarul: ”Journey for kids”, în București, susținut de Patricia Cihodaru, între 1-2 aprilie 2017, în București;

Journey Kids-2017-2
Journey Kids-2017
 

(Compilație realizată de Patricia Cihodaru)

 

Pentru a completa informațiile conținute în acest articol,

așteptăm întrebările tale pe adresa de email

office@thejourney-romania.com.

De asemenea, vă invităm să postați aici propriile voastre experiențe cu metoda, seminariile sau instrumentele ”Călătoria”.aici

Patricia

4 thoughts on “metoda calatoria”

  1. Poate am fost învățați să ne spălăm pe dinți, să ne îngrijim corpul, dar până acum în nicio școală, în nicio facultate nu se învață cu adevărat ce să faci când te confrunți cu o emoție foarte intensă, ce să faci ca ea să nu îți distrugă viața în anumite momente – pentru că poate să facă asta!
    În mine a existat întotdeauna sentimentul că a-ți exprima emoțiile sau a recunoaște anumite emoții, mai ales ca bărbat, este o dovadă de slăbiciune.
    Ceea ce am descoperit folosind metoda ”Journey” a fost faptul că am găsit o uriașă sursă de putere în emoțiile proprii, exact așa cum sunt ele. O putere care se exprimă în relația mea cu familia, în relația mea cu lumea exterioară în general.
    Am constatat că emoțiile nocive, așa-zisele emoții negative, practic, atunci când sunt abordate în mod corect, ele se transformă – efectiv se transformă – într-o sursă de energie care te propulsează în direcția pe care tu ți-o dorești.
    Am descoperit în metoda ”Journey” o modalitate inteligentă, fină, foarte bine pusă la punct – practic o metodă care te învață ce să faci pas cu pas cu emoțiile tale, astfel încât să ajungi de la un zbucium interior până la o stare de liniște.
    Am descoperit ca emoțiile mele sunt în esență niște porți. Am constatat că ele sunt niște porți pe care dacă știi cum să le deschizi, dacă ai cheia potrivită ele te pot conduce în mod invariabil, fără nicio excepție, la liniște, la pace, la regăsire, la lucruri care sunt în ființa mea, întotdeauna au fost în ființa mea. Dar acest amalgam de emoții cu care nu știam ce să fac, făceau întodeauna să pară ca pacea, liniștea, calmul sunt undeva, departe, și sunt menite celor care au doar un anumit mod de viață.
    Știu ce să fac întotdeauna în momentul în care apare o nouă emoție. Nu mai îmi este teamă de teamă, nu mai îmi este frică să îmi fie frică, nu mai îmi este frică de gelozie, nu mai îmi este frică de stări care apar, nu neapărat pentru că sunt sigur că ele nu vor mai apărea niciodată, ci pentru că am certitudinea că știu ce să fac atunci când ele apar.
    Aceasta îmi dă un sentiment de confort, de relaxare pe care îl pot simți în întregul meu corp. Este ca un fel de eliberare a unor tensiuni acumulate în ani de zile. Și e ca și când în sfârșit există acel ”Evrika!”, adică: ”Știu, asta este Soluția pe care o căutam în direcția aceasta!”
    M-au intrebat mai mulți prieteni dacă ”Journey” se poate aplica în viața de zi cu zi. Chiar dacă ești ocupat și lucrezi 10 ore pe zi, 12 ore pe zi, faptul că reușești să faci măcar puțin din această metodă, să știi ce să faci cu emoțiile tale, transformă aceste energii oarecum stihinice, aceste emoții care te pot da de pământ în anumite momente, în aliații tăi cei mai buni. Cred că acesta este un aspect care pentru mine este incomparabil ca valoare…Multumesc!

  2. Cand am ajuns in octombrie 2014 la Journey Intensive a fost ca si cum barajul care tinea bine zavorat ce era in sufletul meu s-a spart brusc. Imi amintesc ca atunci cand am intrat in sala in prima zi de seminar, am inceput sa plang ;nu-mi mai puteam suprima emotiile! Iar in acele 3 zile, am lucrat intens amintiri traumatizante din copilaria mea, toate ascunse foarte bine pana atunci. Experienta ‘Sursei’ a fost sublima: valuri valuri de dragoste neconditionata in care m-am lasat scaldata si cu care mi-am ‘spalat’ amintirile.
    Dupa care, incet-incet, viata mea a inceput sa se schimbe: lucrand procese Calatoria,am inceput sa accesez amintiri si impresii din ce in ce mai profunde si mai vechi, ba chiar “amintiri” de cand eram bebelus, confirmate de mama mea, iar lucrand pe ele, am inceput sa le inteleg sensul, sa inteleg cum m-au impactat de-a lungul timpului si cum mi-au influentat personalitatea. In mijlocul tuturor acestor puternice transformari interioare, m-a lovit foarte puternic decesul mamei mele, survenit pe neasteptate. Am simtit atunci ca nu pot gestiona de una singura imansa incarcatura emotionala in care m-am trezit scufundata, asa incat am cerut ajutorul unui practician Journey, cu care am lucrat 4 procese Calatoria, pe parcursul carora am exprimat, clarificat, rescris si inteles tot ce simteam in acele momente. Am parcurs in mod natural, bland si pas cu pas travaliul doliului ai am incheiat lucrurile nerezolvate lasate in suspans de moartea mamei. Dupa fiecare proces Calatoria ma simteam mai linistita, mai usoara, mai calma si mai echilibrata emotional, ca la final sa ajung sa pot sa-mi iau ‘ La revedere’ de la mama mea, si sa merg mai departe.
    Si am mers mai departe pe drumul propriei mele ‘Calatorii’ interioare, lucrand procese Calatoria cu cei apropiati, iar pe masura ce lucram observam cu uimire cum multe din problemele mele sau a celor apropiati dispareau: hernia ombilicala a copilului meu s-a vindecat, nodulii mei tiroidieni s-au micsorat iar analizele s-au normalizat iar relatia cu tatal meu s-a imbunatatit. Dupa ce am participat la seminarul HCC am realizat importanta sistemului propriu de credinte si juraminte sabotatoare si am inceput sa lucrez pe descoperirea si rescrierea credintelor pe care le-am mostenit sau mi le-am format de-a lungul vietii. Am descoperit cum ca la sursa unui tipar de comportament, a unei frici, fobii sau atitudini poate sta o credinta, sau un juramant, nascute intr-un moment de mare incarcatura psihica si emotionala din trecut. Mi-am vindecat asfel, dupa un proces Calatoria pentru fobii, frica mea veche de caini vagabonzi si fapt uimitor, odata cu vindecarea fricii mele, s-a produs o ameliorare importanta si in frica asemanatoare a copilului meu. A fost momentul cand am realizat ca transmit din tiparele mele emotionale copilului si am decis sa urmeaz tot programul Journey pentru practicieni. Experienta seminarului No Ego Retreat nu o pot descrie in cuvinte si nici nu pot descrie in cuvinte libertatea si eliberarea aduse. Ma limitez in a spune ca imediat dupa seminarul No Ego, am primit vestea decesului fratelui meu, care, desi neasteptata, nu m-a ‘lovit’ atat de rau cum m-as fi asteptat. Si asta pentru ca, de data asta, stiam ce sa fac cu emotiile mele. Dupa un singur proces Calatoria, in care am exprimat lucrurile ramase neincheiate dintre mine si fratele meu, mi-am permis sa eliberez tot bagajul psihic produs de eveniment si sa parcurg travaliul doliului in mod accelerat, dar absolut perfect natural. Ultimul seminar din programul de practicieni a adus pentru mine ‘incheierea’ in mai multe situatii dureroase din trecut: divortul, schimbarea carierei, avortul, relatiile conflictuale din trecut, dar mai mult decat atat m-a ajutat sa-mi asum responsabilitatea pentru absolut tot ce se petrece in viata mea. In plus, m-a facut sa inteleg cine sunt eu cu adevarat, mi-a clarificat ‘drumul’ pe mai departe si mai presus decat orice m-a facut sa inteleg ca fericirea nu este ceva dupa care alergi in speranta de a prinde putin din ea ci e o stare fireasca, pe care am invatat sa o cultiv zilnic.
    Inchei spunand ca a mea Calatorie nu s-a incheiat, ba din contra, continua in fiecare zi, cu fiecare emotie pe care o simt, cu fiecare om pe care il pot ajuta, cu fiecare gand bun pe care il trimit catre cei din jurul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.